Kemia-Kemi Vol. 35 (2008) 4

Riikka Paasikivi ja Meria Heikelä

Johdanto

Etelä-Afrikan bioala on nuori mutta potentiaalinen. Maa panostaa erityisesti lääketieteen, diagnostiikan ja terveydenhuollon sovellusten kehittämiseen.

Etelä-Afrikassa toimii modernin bioteknologian alalla noin sata yritystä. Pitkät perinteet on useilla kansainvälisesti tunnetuilla viinin, oluen, meijerituotteiden ja hiivan tuottajilla. Tätä nykyä 67 prosenttia maan bioteknologisista tuotteista tuleekin maataloudesta ja elintarviketeollisuudesta.

Bioteknologiaa käytetään myös kaivosteollisuudessa, ympäristöalalla sekä energiantuotannossa. Voimakkaimmassa kasvussa on kuitenkin terveydenhuoltoala, jolla toimivat yritykset ovat keskittyneet diagnostisten laitteiden, reagenssien ja muiden materiaalien valmistukseen, biotekniseen sopimustuotantoon sekä kliinisen tutkimuksen palveluihin.

Bioalaa kehittämällä Etelä-Afrikan hallitus pyrkii vastaamaan maan terveydenhuollon suuriin haasteisiin. Kotimaisen tarpeen lisäksi maa toivoo voivansa viedä sektorin tuotteita ja palveluita myös muualle Afrikkaan sekä Aasian kehittyville markkinoille, Kiinaan ja Intiaan.

Uusia biofarmaseuttisia yhdisteitä kehittävät yritykset ovat vielä harvassa; paikalliset yrittäjät kokevat länsimaisen kilpailun kovana, ja ala vaatii liiaksi pääomaa ja korkeasti koulutettua työvoimaa. Kuten muuallakin, varhaisen vaiheen rahoituksen saaminen on haasteellista.

Lataa artikkeli
3 sivua, PDF (500 KB)