Uusi osoitus suomalaisen lääkekehityksen kilpailukyvystä

Amerikan lääkeviranomainen FDA on eilen hyväksynyt myyntiin suomalaisen lääkekeksinnön, ospemifeenin. Ospemifeeni on ensimmäinen täsmälääke vaihdevuosien jälkeen ilmenevien limakalvo-oireiden hoitoon. Jopa puolet naisista kärsii vaihdevuosien jälkeen esimerkiksi yhdyntäkipuina ilmenevistä limakalvo-oireista. Kerran päivässä tablettina otettavalle lääkkeelle ennustetaan merkittäviä markkinoita. Odotuksia lisää se, ettei täsmälääke ospemifeeniin liity estrogeenihoidon riskiksi koettua vaikutusta rintarauhaseen.

Hormos Medical Oy on kehittänyt lääkettä ensin yksin, sitten yhdessä emoyhtiön QuatRx Pharmaceuticalsin kanssa. Lääke on lisensoitu markkinoitavaksi japanilaiselle Shionogille, joka tuo sen markkinoille nyt ensimmäisenä USA:ssa, mutta jatkossa maailmanlaajuisesti.

Hormos Medical Oy on Turku Science Parkissa ja sijaitseva lääkekehitysyhtiö, jonka omistaa amerikkalainen pieni lääkekehitysyhtiö QuatRx Pharmaceuticals. Hormoksella on laboratorio myös Oulussa.  USA:n myyntilupa tuo merkittäviä lisenssisopimuksen etappimaksuja QuatRx:lle.

-  Ospemifeenin USA:n myyntilupa on jälleen osoitus suomalaisen lääkekehitysosaamisen kilpailukyvystä.  Saavutus lujittaa uskottavuutta jatkaa lääkehankkeita eteenpäin ja viedä turkulaista osaamista terveystuotteina maailmalle, toteaa Hormoksen toimitusjohtaja Risto Lammintausta.

Hormoksen tuotekehityksessä ovat seuraavina lääkekeksintö miesten hormonivajauksen hoitoon sekä uusi endometrioosin lääke.

Lisätietoja:

Hormos Medical Oy:n toimitusjohtaja Risto Lammintausta, puh 040 310 8010, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.