Onkolyyttiset virukset ovat uusi, kehittyvä syövän hoitomuoto, joka tähtää täsmällisempään, tehokkaampaan ja turvallisempaan syövän hoitoon. Helsinkiläinen bioalan yritys Oncos Therapeutics Oy kehittää onkolyyttisiä viruksia perustuen kokeellisesta hoito-ohjelmasta saatuihin tuloksiin ja pitkään tieteelliseen työhön Helsingin yliopistossa. Suomen Bioteollisuus ry ja Suomen Messusäätiö ovat valinneet tämän uuden sukupolven hoitomuodon kehittäjän Oncos Therapeuticsin Oy:n v. 2011 BioFinland palkinnon saajaksi.

Onkolyyttiset virukset ovat uusi, kehittyvä syövän hoitomuoto. Oncos Therapeuticsin tärkein tuoteaihio on onkolyyttinen virus CGTG‐102, joka tähtää tulevaisuuden syöpälääkkeeksi. Oncos Therapeutics Oy:llä on myös ainutlaatuinen kokeellinen hoito‐ohjelma ATAP (Advanced Therapy Access Program), jonka puitteissa annetaan räätälöityjä virushoitoja yksittäisille syöpäpotilaille.

Tämä kansainvälisesti tunnustettu, professori Akseli Hemmingin Helsingin yliopistossa johtaman Cancer Gene Therapy Group ‐ryhmän tutkimuksiin perustuva innovaatio palkittiin BioFinland ‐palkinnolla 22.3.2011. Palkinnon saajan valitsi Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen asettama palkintoraati puheenjohtajanaan toimitusjohtaja Timo Veromaa (Biotie Therapies Oyj).

Palkintoraati toteaa perusteluissaan, että Oncos Therapeutics Oy:n uuden sukupolven syöpähoidot onnistuessaan mullistavat perinteiset syöpähoidot ja vievät syövän hoidon askeleen lähemmäksi henkilökohtaista lääketiedettä. "Oncos Therapeutics Oy on ATAP hoito‐ohjelmassaan pystynyt kehittämään räätälöityjä, turvallisia ja tehokkaita kokeellisia hoitoja syöpäpotilaille. Oncos Therapeutics Oy on myös onnistunut houkuttelemaan merkittäviä Life Science alan investointeja lupaavilla hoitotuloksillaan" toteaa palkintoraadin puheenjohtaja Timo Veromaa.

Onkolyyttiset virukset, kuten CGTG‐102 jakautuvat syöpäsoluissa tappaen solun ja tuottavat samalla itsestään tuhansia kopioita. Näin syntyneet uudet virukset voivat hakeutua uusiin syöpäsoluihin joko paikallisesti tai verenkierron kautta etäpesäkkeissä tuhoten niitä edelleen. Onkolyyttiset virukset kohdentuvat syöpäsoluihin ja auttavat elimistön omaa immuunijärjestelmää. Yli 200 potilasta on saanut räätälöityä virushoitoa ATAP:ssa ja tutkimuksissa havaitut sivuvaikutukset ovat olleet lieviä nyt käytössä oleviin hoitoihin verrattuna.

Oncos Therapeutics Oy on v. 2008 perustettu 15 hengen Helsingin Meilahdessa sijaitseva yritys, Yrityksen toimitusjohtajana toimii Pekka Simula. Oncos Therapeutics Oy voitti liiketoimintakilpailu Venture Cupin v. 2009, ja v. 2010 HealthCap, joka on Euroopan tärkeimpiä Life Science alan riskisijoittajia, sijoitti Oncos Therapeutics Oy:n 4 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Summa oli vuoden 2010 suurin Suomessa tehty yksittäinen Life Science alan investointi.

BioFinland ‐palkinto on Suomen Messusäätiön myöntämä 5000 € palkinto, joka jaetaan nyt kolmannen kerran ChemBio Finland ‐tapahtuman yhteydessä. Aiemmat palkinnon saajat ovat olleet Finnzymes Oy (v. 2007) ja Biosilta Oy (v. 2009). Palkinto myönnetään suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt bioalan innovaation, josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote.

 

Lisätietoja

  • Toimitusjohtaja Pekka Simula, Oncos Therapeutics Oy, Tel: +358 10 2794000
  • Toimitusjohtaja Timo Veromaa, Biotie Therapies Oy, Tel. +358 2 274 89 00
  • Asiamies Carmela Kantor‐Aaltonen, Suomen Bioteollisuus ry, Tel +358 17284308