Perinteinen FIB:n vuosikokouksen yhteydessä järjestettävä Bioteollisuus Forum -tilaisuus pidettiin Ravintola Palacen Juhlasalissa to 12.4.2018. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi FIB:n vastavalittu uusi hallituksen puheenjohtaja Tj Pekka Simula, Herantis Pharma Oyj.

Seminaarin aiheena oli tekoälyn hyödyntäminen Life Science alalla, ja tilaisuuden avaajaksi oli saatu elinkeinoministeri Mika Lintilä. Lintilä korosti puheessaan tekoälyn merkitystä tulevaisuudessa ja sen roolia erityisesti terveydenhuollossa. Lintilä korosti, että teknologinen kehitys tulee olemaan nopeampaa kuin osataan tällä hetkellä kuvitella.

Risto Bruun (Curious AI Oy) kävi esityksessään läpi tekoälyn historiaa. Hän korosti, että tekoäly on ollut tuloillaan jo pitkään, mutta vasta uudet tietokoneet ja kehittyneemmät algoritmit ovat mahdollistaneet sen paremman hyödyntämisen. Joillain alueilla tekoäly päihittää jo ihmisen, kuten lääketieteellisessä kuvantamisessa ja mainosten kohdentamisessa. Tekoälyn kehitys on kulkenut perinteisestä tekoälystä koneoppimiseen ja edistyneeseen tekoälyyn. Kehitys tulee olemaan asteettaista, mutta kiihtyvää.

Juho Paaso (BC Platforms Oy) kertoi esityksessään miten genomitiedon hyödyntäminen tulee mullistamaan terveydenhuoltoa. Genomitiedon tuottaminen on halventunut merkittävästi, jonka takia se tulee tulevaisuudessa olemaan osa julkista terveydenhuoltoa. Se mahdollistaa ennakoivan terveydenhuollon, tarkemmat diagnoosit ja yksilöidyn hoidon. Biopankkeihin tallennetun Big datan hyödyntäminen tulee edistämään lääkekehitystä, genomitutkimusta ja se tulee tärkeäksi osaksi terveydenhuoltoa. BC Platforms on rakentamassa globaalia terveydenhuollon dataverkostoa, tavoitteena on saada vuoteen 2020 mennessä koottua viiden miljoonan potilaan tiedot. BC Platforms etsii parhaillaan kumppania hankkeen toteuttamiseen.

Digitaaliseen patologiaan erikoistuneen Fimmic Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Helminen esitteli uuden Aiforia syväoppimisen ohjelman, joka tarjoaa ratkaisuja lääketieteellisen tutkimukseen, patologisten näytteiden kliiniseen tarkasteluun ja opetukseen. Aiforia Create -ohjelmalla käyttäjä voi itse luoda omat algoritminsa lyhyessä ajassa ja viedä digitaalisen patologian uudelle, edistyneemmälle tasolle.

VTT:n tutkija ja asiantuntija Lauri Reuter toi esityksessään esiin tulevaisuuden teknologiota, jotka tulevat muuttamaan ruoantuotantoa radikaalisti. Maapallon kasvava väkiluku tarvitsee mullistavia keinoja, jotta ruokaa riittää tulevaisuudessa. Pienenevä viljelypinta-ala tulee siirtämään ruoantuotantoa yhä enemmän sisäviljelyyn ja biotekniikan hyödyntäminen tulee olemaan avainasemassa mm. keinolihan kehittämisessä ja kasvisolujen viljelyssä. Tulevaisuuden maatilat tulevat muistuttamaan yhä enemmän panimoita. Vahva trendi tulee myös olemaan yksilöllistetty dieetti, joka perustuu yksilön genomitietoon ja mikrobiomiin.

Tilaisuuden viimeisen esityksen piti Orion Pharman uusi tutkimusjohtaja Christer Nordstedt, jonka aiheena oli tekoälyn vaikutus lääkekehitykseen. Nordstedt totesi esityksen aluksi, että tekoäly tulee olemaan osa ratkaisua kaikissa tieteellisissä ongelmissa tulevaisuudessa, myös lääkekehityksessä. Tekoälyn vaikutus tulee näkymään kaikissa lääkekehityksen vaiheissa ja sillä tulee olemaan erityisen suuri rooli yksilöllistetyssä lääkehoidossa, jossa pyritään löytämään oikea hoito oikealle potilaalle, perustuen genomitietoon. Tekoäly tulee vaikuttamaan merkittävästi lääkekehityksessä käytettäviin teknologioihin kuten synteesikemiaan. Tekoäly tulee myös muuttamaan lääketeollisuuden liiketoimintamallia ja tasavertaistamaan terveydenhuoltoa.

Seminaarin jälkeen samassa tilassa nautittiin viiniä, virvokkeita ja pientä purtavaa seurustelun ja verkottumisen ohella.

Esitykset (PDF)

What are we talking about, when we talk about AI? Risto Bruun (1.3 MB)

Big data in healthcare Juho Paaso (1.6 MB)

AI and Food Lauri Reuter (16 MB)

AI/Machine intelligence in drug discovery Christer Nordstedt (1 MB)

Kuvia tilaisuudesta