Suomen Bioteollisuus ry koordinoi nyt neljättä kertaa Biotekniikan teemaviikkoa Suomessa.
Teemaviikko on osa jokavuotista European Biotech Week -tapahtumaa, jota vietetään ympäri Eurooppaa. Teemaviikon tarkoituksena on tuoda bioteknologian mahdollisuuksia esiin erilaisten haasteiden ratkaisijana ja tehdä teknologiaa tutuksi mm. opettajille ja koululaisille.
Uudet geenien muokkausmenetelmät kuten crispr-cas (Geenisaksi) -menetelmä ovat vieneet bioteknologiaa huimasti eteenpäin ja laajentaneet entisestään sen käyttöalueita.
Geenitekniikan hyödyntämiseen liittyvät usein myös eettiset ja lainsäädännölliset seikat sekä terveydenhuollossa, teollisessa tuotannossa että kasvinjalostuksessa. Kasvien geenimuokkauksesta onkin käyty viime aikoina vilkasta keskustelua johtuen uudesta crispr-tekniikasta. Euroopan unionin tuomioistuin on tehnyt päätöksen, että geenieditointi ja dna:n muokkaukseen kehitetty crispr-cas9-tekniikka kuuluvat vuonna 2001 säädetyn tiukasti geenimuuntelua ohjaavan EU-direktiivin alaisuuteen. Päätös ei ole johdonmukainen, koska direktiivi vapauttaa toisaalta sääntelystä niin sanotut mutaatiojalostustekniikat, joissa perimään aiheutetaan sattumanvaraisia muutoksia säteilyttämällä tai kemikaalien avulla.
EU:n linjaus tarkoittaa, että editoitujen lajikkeiden tulee käydä läpi sama riskianalyysi kuin geenimuunneltujen lajikkeiden. Prosessi on raskas ja estää pienempien toimijoiden mahdollisuudet toimia alalla.
Eurooppalainen tiedeyhteisö on ottanut voimakkaasti kantaa tuomioistuimen päätökseen ja vaatinut että crispr-tekniikkaa ei alistettaisi direktiivin alaisuuteen. Eurooppalaisen tutkimuksen ja tuotekehityksen kilpailukyvyn kannalta tiukka linjaus on ongelmallinen, mm. Yhdysvalloissa ollaan menty toiseen suuntaan ja hienovarainen editointi on sallittua.
Globaalit haasteet kuten teollisuusmaiden vanheneva väestö sekä ilmastonmuutos vaativat uusia teknologisia ratkaisuja ja innovaatioita, näihin ongelmiin biotekniikka tuo usein ratkaisun mm. geenitiedon, uusien geenieditointimenetelmien ja synteettisen biologian avulla.
Biotekniikan teemaviikolla avataan BioGarage Aalto Design Factory:ssa. BioGarage antaa opiskelijoille, nuorille tutkijoille ja startupeille mahdollisuuden testata synteettiseen biologiaan liittyviä ideoitaan GMO-laboratorioympäristössä. Opettajille järjestetään bioinformatiikan täydennyskoulutusta ja lukiolaisille käydään kertomassa biotekniikan mahdollisuuksista ja uravaihtoehdoista. Opiskelijat voivat osallistua BioFinland Pitching Competition -kilpailuun ja saada kuvansa New York:in Nasdaq-torniin. Viikon aikana julkaistaan myös uravideoita ja podcast sekä tutustutaan biopankkitoimintaan.
Biotekniikka on nopeasti kehittyvä teknologia, joka mahdollistaa uudenlaisen ruoantuotannon, ennakoivan terveydenhuollon ja biopohjaisten raaka-aineiden prosessoinnin. Lainsäädännön ja sääntelyn tulisi tukea teknologian käyttöä, eikä olla sen esteenä.
Linkit:
European Biotech Week: www.biotechweek.org
Biotekniikan teemaviikon Tapahtumakalenteri: www.finbio.net/teemaviikko/tapahtumakalenteri
BioFinland Pitching Competition: www.finbio.net/teemaviikko/pitching-competition