Elämme poikkeuksellisessa tilanteessa, jota ei osattu ennustaa vielä kuukausi sitten. Maailmaa ravistelee COVID-19-viruksen aiheuttama pandemia, joka on johtanut poikkeustiloihin ympäri maailman. Aiemmin tuntematon virus aiheuttaa mittavia terveydellisiä ja taloudellisia vaikeuksia eri maissa.
Life Science -ala sekä akateemiset tutkijat että yritykset ovat avainasemassa kriisin ratkaisujen löytämisessä. Viruksen RNA-genomin määrittäminen sujui tutkijoilta ennätysajassa. Genomin sekvenointi oli välttämätön PCR-pohjaiseen riskiryhmien testaukseen.
Vasta-ainepohjaiset testit ovat tulossa lähiaikoina markkinoille. Vasta-ainetesteillä pystytään seulomaan ne henkilöt, jotka ovat jo muodostanut immuniteetin tautia vastaan. Jo sairastuneiden kartoittaminen on tärkeätä myös mahdollisen toisen epidemia-aaltoon valmistautumisessa.
Ympäri maailmaa keskitetään voimavaroja COVID-19-rokotteen kehitykseen sekä tutkimuslaitoksissa että yrityksissä. Vaikka rokotteen kehitykseen satsataan ennätyksellisen paljon osaamista ja rahoitusta, on todennäköistä, että rokote saadaan käyttöön aikaisintaan 2-3 vuoden päästä.
Virusta vastaan on myös kehitteillä useita lääkkeitä, jotka vaikuttavat joko viruksen kykyyn tarttua soluihin, viruksen replikoitumisen estämiseen, vahvistavat sairastuneen immuniteettia tai kohdistuvat viruksen aiheuttamiin sairaustiloihin.
Myös suomalaiset toimijat ovat mukana taistelussa koronapandemiaa vastaan. Kotimaiset diagnostiikkayritykset kuten Medix Biochemica Oy ja HyTest Oy ovat keskittämässä ja kehittämässä vasta-ainetuotantoaan koronavirustestaukseen.
Suomalaiset diagnostiikkayritykset kuten Mobidiag Oy ja ArcDia Oy ovat tuomassa markkinoille koronatestaukseen soveltuvia kittejä. Perkin Elmer Wallac Oy on lisäämässä mm. DNA:n ja RNA:n eristämiseen tarkoitettujen laitteiden ja reagenssien tuotantoa. Laitteita ja reagensseja tarvitaan koronavirustestauksen mahdollistamiseksi. Myös Orion Oyj on lisäämässä särkylääketuotantoaan viruksen aiheuttaman sairauden oireiden lieventämiseen.
Turkulainen Faron Pharmaceuticals Oy on jo pitkällä Traumakine-lääkeaihion kehittelyssä. Tuleva lääke on kohdistettu koronaviruksen aiheuttaman hengitysvaikeusoireyhtymän ARDS:n hoitoon.
Myös Life Science -alan tutkijayhteisöt ovat aktivoituneet koronapandemian hillitsemisessä. Tästä esimerkkinä on Helsingin tiedeyhteisön tarjous osaamisensa ja laitteistonsa hyödyntämisestä yritysten tarpeisiin.
Biotekniikka on keskiössä testauksen, rokotteiden ja lääkkeiden käytössä ja kehityksessä. Suomessa on alan huippuluokan tutkijoita ja yrityksiä, jotka ovat valmiita antamaan panoksensa pandemiakriisin voittamiseksi.
Voimia yhdistämällä koko Life Science -yhteisöllä on merkittävä rooli koko maailmaa koskettavassa kriisissä. Voimme kaikki vaikuttaa siihen, miten selviämme tästä yhteiskuntaa ravisuttavasta tilanteesta. Pysytään kotona, jaetaan osaamistamme ja apuamme sitä tarvitseville mahdollisuuksien mukaan ja seurataan tilannetta aktiivisesti.