Tanskalainen lääkevalmistaja on ryhtynyt testaamaan Euroopassa suomalaisen Biotien kehittämää pilleriä, joka voi pysäyttää alkoholistin juomahimon.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan H. Lundbäck A/S:n valmistama lääke olisi ensimmäinen, joka pysäyttäisi juomahimon muutamaan annokseen. Onnistuessaan lääke antaisi lääkäreille ja terveysviranomaisille uuden keinon taistella alkoholismia vastaan.
Kokeessa on kyse Biotie Therapies -yhtiön kehittämästä nalmefeenista. Biotie on lisensoinut lääkkeen Lundbäckille. Jos kaikki sujuu odotetusti, lääke saattaa saada myyntiluvan jo 2012. Jos aikataulu pitää, nalmefeeni olisi ensimmäinen hyväksytty alkoholismilääke yli viiteentoista vuoteen.
Bloombergin mukaan nalmefeeni pysäyttää hermosignaalit, jotka saavat seksin ja juomisen kaltaiset toiminnot tuntumaan hyviltä.
Teksasin yliopiston alkoholismin ja riippuvuuksien tutkimuskeskuksen johtaja Adron Harris sanoi, että nalmefeeni voi houkuttaa monia sellaisia ongelmakäyttäjiä, joita absolutismi ei kiehdo.
– Suuri ongelma alkoholin väärinkäyttäjien joukossa on se, että monet heistä eivät ole kiinnostuneita hakeutumaan hoitoon – ehkä sen takia, että he eivät halua pidättäytyä täydellisesti alkoholista, Harris sanoi Bloombergille.
Biotien osake nousussa
Bloombergin mukaan lääkkeen vaikutukset voivat osoittautua kansanterveydelle suuremmiksi kuin Lundbäckille.
Jefferies Internationalin analyytikko Peter Welford arvioi, että nalmefeenin myynti voi nousta parhaimmillaan noin 60 miljoonaan dollariin vuodessa. Tanskalaisyhtiön liikevaihto oli viime vuonna 2,57 miljardia dollaria.
Welfordin varovaisen arvion takana on epätietoisuus hinnasta, jolla Lundbäck myisi lääkettä. Viranomaisten suhtautumista lääkepohjaiseen hoitoon ei myöskään pysty vielä ennakoimaan.
Welford pitää kuitenkin markkinoita neitseellisenä kultakaivoksena ja kehottaa asiakkaitaan ostamaan Lundbäckin osakkeita.
Bloombergin mukaan Lundbäck on luvannut maksaa Biotielle jopa 88 miljoonaa euroa, jos nalmefeeni selvittää kehitys- ja myyntitavoitteet. Biotien osakekurssi lähti nousuun joulun aatonaattona, ja nousu jatkui maanantaina.