Helsinkiin, Ravintola Palacen Konferenssisaliin oli 19.4.2012 kokoontunut bioalan yritysten ja sidosryhmien edustajia kuuntelemaan FIBin 15-vuotisjuhlaseminaaria ”Benchmarking Finnish Bioindustries”.
Tilaisuuden puhujina olivat norjalainen Torfinn Hansen (Pfizer) ja Belgiasta Ann De Beuckelaer (FlandersBio), jotka esityksissään valottivat maidensa bioalan historiaa ja näkymiä. Suomalaista näkökulmaa tilaisuuteen toi FIBin hallituksen puheenjohtaja Timo Veromaa (Biotie Therapies Oy).
Norjassa bioala on erityisesti viime vuosina ollut kasvussa. Toisin kuin Suomessa Norjassa ongelmana ei ole rahoitus. Ongelmat ovat enemmänkin teknologian siirrossa ja patenttien käsittelyssä. Norjassa yrittämisen kulttuuri on myös heikoimmissa kantimissa kuin muissa Pohjoismaissa. Lääkekehityksen lisäksi tärkeässä asemassa on mereen liittyvä biotekninen (marine biotechnology, sininen biotekniikka) osaaminen.
Ann De Beuckelaer kertoi 6 miljoonan asukkaan Flandersin alueen bioekosysteemistä. Alueella on 124 bioalan yritystä, joista yli 60 % on terveydenhuollon sektorilla. Alueella on useita globaaleja lääkeyrityksiä kuten Novartis, Amgen, Roche, GSK, jotka edesauttavat pienten yritysten syntyä ja kasvua. Flandersissa on erityisesti panostettu teknologian siirtoon ja hautomotoimintaan; yritykset saavat rauhassa kehittyä ja kypsyä kunnes ne ovat valmiita itsenäistymään ja hakemaan rahoitusta pääomamarkkinoilta. Flandersissa on myös kasvava uusi teollisuudenhaara biomassan jalostamisessa mm. bioetanolin ja biodieselin tuotantoon.
Timo Veromaa toi esityksessään esiin Suomen biosektoria vaivaavan rahoitusongelman, pääomamarkkinat ovat pienet eikä erityisesti yritysten alkuvaiheen rahoitukseen löydy toimijoita. Suomessa bioala on painottunut myös terveydenhuoltoon (lääkekehitys, diagnostiikka), mutta tulevaisuudessa biotalousajattelu ja teollinen biotekniikka voivat luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia Suomeen.
Seminaarin lopuksi tilaisuudessa jaettiin Suomen Kemian Seuran Biotekniikkajaoston palkinto parhaalle opinnäytetyölle, jonka tänä vuonna sai Henri Arola diplomityöstään, jonka aiheena oli: ”Development of Novel Antibodies By Phage Display Technology”. Työ oli prof. Katriina Nordströmin ohjaama ja se tehtiin VTT:llä.
Esitysten jälkeen keskustelu jatkui vilkkaana iltapalan ja viinin parissa.
Esitykset
Ann De Beuckelaer FlandersBio
Torfinn Hansen Pfizer
Timo Veromaa Biotie Therapies
Kuvia tilaisuudesta